lördag, december 30, 2006

Det hårdaste straffet är inte alltid döden

Idag morse kom nyheten att saddam hade blivit avrättad och för många är det här en välkommen nyhet. Jag känner också en väldig lättnad. Det känns som att vi äntligen är av med honom.

Men allt har gått alldeles för fort eftersom man tror att det här kommer att påskynda återuppbyggandet av Irak. Avrättningen var en milstolpe för Iraks demokrati kommenterade bush.
"En milstolpe på Iraks väg mot demokrati" bestäms av det sätt demokratiseringsprocessen pågår i landet, hur rättvisan skipas i det här fallet, och inte av den amerikanska presidenten.
Den här avrättningen är ännu ett tecken på den dumma och förenklande uppfattning man har om utvecklingen i Irak: "tar vi bort saddam kommer vi närmare demokratin!" Dumt och naivt!

I varje fall gjorde de det mycket lätt för saddam. Det hårdaste straffet är inte alltid döden. Inte för blodtörstande diktaturer i saddams kaliber. Han borde finnas kvar när han blir fälld för den del av hans andra brott som man nu hinner med och kan ta upp i domstolar.

_______________
Andra bloggar om: , demokrati, demokratisering, , george bush, usa, , , , saddam hussein

__________________________________________________________________

2 kommentarer:

Charlotte W sa...

Tidigt i morse hördes biltutorna och jublandet från omkringåkande exilirakier på Malmös gator. Jag har full förståelse för den glädjen. Men visst är det groteskt att "the leader of the free world" talar om dödandet av en människa som en milstolpe på väg mot demokrati.

nyx sa...

Håller med dig M, döden är inte det hårdaste straffet. Det är livet som ibland är ett helvete...
Hoppas att nästa år blir ett bättre. Kram